Som Canvis
en Cadena

"El projecte 'busbici' (així és com anomenem el bicibús a Vic) neix el dia que dues mestres de la ciutat de Vic decideixen acompanyar 9 infants cap a l'escola amb bicicleta"

Canvis en Cadena neix d'una necessitat:

Acompanyar 9 infants de l'escola ElPetitMiquel de Vic amb bicicleta a través de la Ronda Camprodon, el carrer més transitat i contaminat de la comarca d'Osona. 

El març de 2020, abans del dur confinament per coronavirus, dues mestres, l'Helena Vilardell i la Marga Pou, engresquen alguns alumnes i inicien el camí que s'anirà transformant en l'experiència de bicibús més gran d'Europa, amb més de 250 infants pedalant cada divendres cap a 9 escoles d'Osona.

Després de pedalar plegats amb Osona amb Bici, seguim fent camí amb altres persones i entitats. Ens constituirem com a entitat sense ànim de lucre per engegar més bicibusos arreu, donant suport a la comunitat educativa del país.

Tenim ganes d'omplir de bicis viles i ciutats!


Canvis en Cadena és un projecte comunitari i col·laboratiu que neix gràcies als infants, les families, les persones voluntàries i el gran esforç de l'entitat Osona amb Bici


Canvis en Cadena és un programa col·laboratiu perquè ens hi podem implicar moltes persones pertanyents a diferents grups o entitats, de manera que podem posar el nostre granet de sorra a la mesura que més puguem. Tanmateix, en sortirem beneficiats totes, ja que és una qüestió de salut i que tan els infants, els joves, els adults com les persones grans volem que el nostre entorn i la nostra comunitat tingui una atmosfera neta, amb la possibilitat de sentir els ocells i amb una mobilitat segura i sostenible.

Cronograma dels canvis en cadena

1

Els inicis (2018)

El centre educatiu ​ Elpetitmiquel promou l’ús de la bicicleta i una de les activitats és dins l’àrea curricular d’Educació Física. Els desplaçaments per fer les sessions de natació són amb bicicleta.
2

La trobada (Juny 2019)

Un grup molt bonic de persones ens trobem i fem néixer el que actualment és Osona amb Bici.
3

La llavor (Març 2020)

L'Helena i la Marga  acompanyen amb bici un grup d’alumnes pel tram més perillós i concorregut de la ciutat de Vic. La proposta queda aturada pel confinament fruit de la pandèmia.
4

Primers canvis (Agost 2020)

L'Ajuntament de Vic, després de vàries reunions amb ​ Osona amb Bici i escoltant les intencions de Canvis en Cadena, i fent una aposta valenta, decideix treure espai als cotxes a la via amb més quantitat de vehicles d’Osona. Construeixen un carril bici!
5

Comencem a pedalar de nou (Setembre 2020)

Totes les AMPAs/AFAs s’uneixen i es posen a treballar conjuntament amb Canvis en Cadena i l’Ajuntament per promoure la Setmana de la Mobilitat Sostenible. S’estableixen els primers contactes.
6

Les dues primeres línies de "BusBici" (Octubre 2020)

Els infants i les famílies d’Elpetitmiquel, amb l’impuls de l’AFA, Canvis en Cadena i Osona amb Bici, comencen a promoure el #Busbici (el nom que rep el Bicibús d'Osona) creant, en un inici, dues línies per aquesta escola.
7

Canviem de pinyó (Novembre 2020)

La iniciativa surt a la portada d’ El 9 Nou i el nombre de participants creix exponencialment setmana rere setmana. L’ Eduard Folch crea una APP per facilitar-ne la gestió.
8

Creixem (Gener 2021)

L’equip de Canvis en Cadena prepara materials i comença a treballar amb diferents agents de la comunitat educativa de la ciutat de Vic. 8 AMPAs i AFAs es reuneixen plegades per impulsar el bicibús al seu centre educatiu.
9

Això és un moviment social! (Febrer 2021) 

Hi ha 5 centres educatius que han engegat el bicibús amb èxit de participació. Es creen sinergies i diferents equips de treball per ajudar a traçar les rutes, gestionar material, compartir documents, experiències, etc.
10

Seguim! (Abril 2021)

En l’actualitat hi ha 15 línies del bicibús a Vic i Sant Julià de Vilatorta en funcionament. Una comunitat educativa representant 8 centres educatius que pedalen plegades! Infants i joves s’han convertit en el veritable motor del canvi! I seguim amb nous reptes... Decidim engegar una nova entitat i impulsar pilots a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, tot inspirant a més municipis catalans! 

L'equip coordinador

Helena Vilardell
Helena Vilardell
@helenavc
Eduard Folch
Eduard Folch
@efolch

Fem tàndem amb les següents entitats i comunitats escolars:

Osona amb Bici, Camí Escolar Vilatorta i Vilalleons, Escola Elpetitmiquel, Escola Guillem de Montrodon, Escola Andersen, Escola Vedruna Escorial Vic, Escola Salarich, FEDAC Vic, Escola Sentfores, Col·legi del Roser, Escola Bellpuig, Biciclot...

Vols formar part del canvi?

Correu-e

Estarem encantats de coneixe't!

Videotrucada

Veiem-nos les cares

Pedalen amb nosaltres:

Osona amb Bici
Logo Biciclot
Logo AMB
Logo Ajuntament de Vic

Created with Mobirise bootstrap web template